dijous, 15 de març del 2012

Saps que són les  competències professionals?

Totes les persones tenim habilitats, coneixements, actituds i capacitats personals que fan que desenvolupem millor unes ocupacions que unes altres.

Aquestes capacitats que possibiliten el bon acompliment d’un lloc de treball són les competències professionals.

Les competències s’adquireixen mitjançant la formació i l’experiència laboral, i també a partir de les experiències personals que, al llarg de la vida, ens fan desenvolupar habilitats que es poden aplicar després en el món laboral. Les persones podem desenvolupar les nostres competències al llarg de tota la vida.

Podem millorar les nostres competències amb l’experiència que acumulem en la nostra vida professional i personal, o realitzant formacions específiques per al desenvolupament de determinades competències.


Imagina una persona, que pertany a una família nombrosa de sis germans. Amb tanta gent a casa, decidir quin canal de televisió es veia, en quin ordre es dutxava cadascú o qui havia d’estendre la roba no resultava sempre una tasca senzilla. Per tant sovint toca posar ordre i negociar amb els germans per poder arribar a acords. Aquesta capacitat negociadora que va desenvolupar a la seva infància, en aquesta persona ha estat de gran utilitat en la seva feina com a responsable  del servei d’atenció al client a l’empresa on treballa.

Si imaginem una persona que té a casa un malat i que el cuida diàriament, veurem que aquesta persona acaba sabent molt d’aquella malaltia i del tracte que necessita rebre qualsevol persona amb un quadre mèdic similar. Per tant sense ella saber-ho ha anat adquirint Competències Tècniques (fases de la malaltia, tractaments mèdics, efectes de la medicació...). En general estaríem parlant d’aspectes com, coneixement de les propietats de l’alumini i les tècniques per al seu tractament i instal·lació, muntatge i manteniment de panells solars, tècniques de gestió empresarial,  coneixement de malalties neurodegeneratives, tècniques pel tractament de nafres, coneixements d’educació en temps lliure amb infants, jugar al Basket, entrenament esportiu, tècniques de mediació i resolució de conflictes, coneixements de treball comunitari i prevenció de la salut, etc

D’altra banda tenim les Competències de Base, que són les que són necessàries per un lloc de feina, s´’identifiquen com a coneixements elementals que es consideren imprescindibles per desenvolupar el lloc de treball, com per exemple saber llegir o escriure o parlar un determinat idioma, o estudis mínims en una determinada branca com el Graduat Escolar o l’FP


Aquelles aptituds que permeten que facis millor determinades feines i que poden ser aplicables a diferents ocupacions. Són les que marquen la diferència de les persones que obtenen resultats superiors en el lloc de treball. S’anomenen Competències Transversals. Són les que fan referència a capacitats com ara l’habilitat per a l’atenció a les persones, el lideratge i motivació dels altres, la iniciativa, l’orientació als clients, la capacitat d’organització, el dinamisme, la imaginació i creativitat, la capacitat d’improvisació, les habilitats de comunicació i empatia.



És important reflexionar sobre el teu potencial professional en clau de competències ja que això et permetrà:

- Identificar quines són les competències que has anat adquirint amb la teva formació i experiència laboral i personal.


- Conèixer quines són les competències requerides per desenvolupar amb èxit l’ocupació en la qual vols treballar.
- Detectar quines de les teves competències i coneixements pots aplicar a aquella ocupació que vols aconseguir.
- Prendre consciencia de quines competències has de millorar per assolir-ho.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada