dilluns, 2 d’abril del 2012

ELEMENTS QUE HAS DE VALORAR EN FER UN CV

El teu currículum és l’eina que faràs servir perquè una entitat o empresa es sentí interessat en tu. És per això que és tant important que sigui diferent al de la resta.

Hi ha elements bàsics que necessàriament hauran d’estar presents en qualsevol currículum però hi ha elements que es poden obviar per raons diverses. Alguns d’aquests elements són l’estat civil, el DNI, el número de la seguretat social o el número de fills.

Aquests elements no vol dir que no li puguin interessar a l’entrevistador, però d’entrada, per aconseguir que et truqui per tenir amb tu una entrevista  personal, el que li ha d’interessar és la teva formació i experiència laboral i en això és en el que has de concentrar  els teus esforços de redacció i disseny pel currículum. La resta que t’ho preguntin a l’entrevista. Pensa que moltes vegades realment no interessa saber si estàs casat/da o si tens o no fills, sinó la reacció que tens quan et fan la pregunta o com argumentes una cosa o l’altra.

Pel que fa a dades com el DNI o el número de la Seguretat Social, només necessiten estar en possessió d’això, en el moment de la contractació, mai abans.

Ara que ja tenim clar que has i que no has de posar  parlem de com enfocar les dades que si que hi posaràs.

La data de naixement per exemple, és un element que a  certa edat no agrada posar per por a perdre oportunitats. El meu consell és que només poseu les coses amb les que us pugueu sentir còmodes en l’entrevista. Si valoreu no posar-la, haureu de tenir una resposta ràpida i hàbil en el moment en què et preguntin perquè no l’has posat.

Pel que fa a la teva adreça d’e-mail, si us plau, posa-hi un correu seriós. Res de noms de broma, el nom del gos, o el diminutiu que feu servir a casa. Poseu un nom que s’identifiqui amb el d’una persona que vol que prenguin seriosament la seva candidatura. Penseu que sinó moltes vegades el vostre correu anirà directe a la paperera i en cap cas el valoraran per una oferta de feina.

Pel que fa a la formació separa la formació Reglada de la Complementària i destaca per exemple en negreta,  la formació relacionada amb el lloc de feina que vols obtenir. Pots destinar també un apartat a tots els carnets que tinguis, un altre a idiomes i un altre a coneixements d’informàtica.
 

L’experiència pots agrupar-la per temàtiques per exemple, o bé estructurar-la cronològicament o en base a les competències. Dedicarem una Entrada especial per desenvolupar només aquesta part

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada